SLEEP FORUM-ФОРУМ ЗА СЪНЯ

ВСИЧКО ЗА НАРУШЕНИЯТА НА СЪНЯ
Дата и час: Сря Мар 21, 2018 10:56 am

Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Какъв ципап апарат използувате?
DeVilbiss 40%  40%  [ 2 ]
Weinmann 0%  0%  [ 0 ]
HOFFRICHTER 0%  0%  [ 0 ]
Respironics 20%  20%  [ 1 ]
Resmed 0%  0%  [ 0 ]
Fisher & Paykel 20%  20%  [ 1 ]
FLO -xPAP 20%  20%  [ 1 ]
BMC 0%  0%  [ 0 ]
Apex 0%  0%  [ 0 ]
Друг производител 0%  0%  [ 0 ]
Общо гласове : 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пон Сеп 26, 2011 2:08 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Пон Окт 04, 2010 2:47 pm
Мнения: 43
Днес на пазара съществуват ципап апарати от различни производители като това многообразие на марки поставя и първият въпрос на който търсим отговор при избора на ципап а той е към уредите на коя/и/ фирми да насочим своето внимание?
При избор на ципап апарат трябва да се знае че че уредите на различните производители показват и различни резултати,водещите световни производители провеждат непрекъснато съвместно с най-реномирани медицински заведения в областта клинични изпитания ,наблюдение и анализ за ефективността на своите продукти,затова избора е трябва да бъде ограничен само до утвърдени производители.
Тъй като уредите са сравнително скъпи много добре е при избора на ципап апарат да се знае и какви промени настъпват в техническите характеристики с течение на експлоатацията,практически е доказано че работата на уредите постоянно се влошава с увеличаване на работните им часове.
В развитите държави където финансовите средства се изразходват много внимателно като при вземането решение кои уреди трябва да се заплаща от здравната система се взима в предвид точно ефективността,качеството и безопасността на уредите.
Основните фирми които присъстват в списъка на утвърдените водещите световни производители и чиито ципап апарати се заплащат от здравните министерства и различните частни здравни фондове са:

FLO Medizintechnik GmbH
DevilbissHealthcare
Fisher&Paykel
Resmed
Philips/Respironics

За щастие достатъчно производители предлагат продукти и на Българският пазар .
Производителите които може да срещнете на Българският пазар може да видите от тук:
viewtopic.php?f=16&t=46&p=56#p56
Разбира се че освен по-горе посочените производители съществуват и други ципап апарати на фирми от Европа(Испания,Италия,Германия,Швеция,Франция),Азия(Израел,Китай,Тайван) и Северна Америка .
Ципап уредите се делят на няколко категории :
1. Стандартен ЦИПАП(СРАР), със зададена предварително постоянна стойност на налягането.
При стандартните ципап апарати уреда трябва да работи стабилно с постоянно зададено налягане но за съжаление уредите са изпълнени по-различен начин като това води до големи отклонения от предписаната терапия.
Всички уреди при които е необходимо ръчно да бъде коригирана надморската височина(атмосферното налягане) не разполагат с никакви сензори и показват изключително лоши резултати -това са повечето от апаратите произведени в Китай и Тайван ,също така и по-старите модели на Breas Medical AB и Fisher & Paykel -моделите на тези уреди задължително трябва да се избягват.
Разликите в стандартни ципап апарати на различни производители може да видите на снимки № 5 и № 6
Друго много важно изискване за стандартните апарати е те да притежават възможност за допълнителна корекция която ви позволява да можете да използувате модерните напоследък маски с носни възглавнички.
Според последните препоръки от водещи Северно Американски и Европейски специалисти работещи в областта на проблемите на съня пациентите трябва да избират само апарати с възможност за пълен запис на терапията.
Пълният запис на се изисква не само за да се проследи терапията но и за да може да отговорите на изисканията на Наредба № 3 от 11 май 2011 г. за изискванията за физическа годност към водачите на моторни превозни средства и условията и реда за извършване на медицинските прегледи за установяване на физическата годност за водачите от различните категории.
В България все още някои недобросъвестни търговци и лекари предлагат ципап апарати които нямат възможност за запис на терапията и са с ръчни настройки за надморска височина/атмосферно налягане.
Ципап апарати които нямат възможност за запис на терапията:
APEX –XT - Apex
CareFusion,
EVO
REMstar M Series –Respironics
SleepEasy–Respironics
REMstar Plus –Respironics
SleepStyle 234 - Fisher&Paykel
SleepStyle 604 - Fisher&Paykel
SleepStyle 608 - Fisher&Paykel
Zzz-PAP
Puritan Bennett 420G
S8 Compact -Resmed
Sandman Intro - Puritan Bennett
EVO

Стандартни ципап апарати с възможност за пълен запис на терапията:
FLOxPAP - FLO Medizintechnik
System One REMstar -Respironics
System One REMstar Plus -Respironics
Sleep Cube/IntelliPAP Standard -DeVilbiss
Sleep Cube/Standart pluse -DeVilbiss
S9 Elite -Resmed
Sleep Cube/IntelliPAP BiLevel S -DeVilbiss
Everest 3
Sandman Info -Puritan Benet
REMstar Plus M Series -Respironics
REMstar Plus –Respironics


2. Автоматичен (APAP) ципап , с налягане което се променя автоматично през нощта според нуждите на пациента.
Автоматичният апарат е най-доброто решение в случай че при пациента няма допълнителни причини които да налагат терапия с по-високо ниво уред като например БиЛевал(BPAP) апарат.
Разбира се трябва да се вземе в предвид че все още няма международен стандарт и апаратите на различните производители с автоматично регулиране на налягането макар и с еднакво име(автоматичен) се различават по алгоритъма на действие и дават различни резултати при терапия.
Един автоматичен уред на Азиатските производители „ APEX“ или „BMC“ в никакъв случай не може да бъде сравнен с водещите световни производители и по тази причина терапията с уредите на „APEX“ и “ BMC“ показва многократно по-лоши резултати.
Към момента водещи специалисти от Helmut-Schmidt- Universität der Bundeswehr Hamburg(Университет Хелмут Шмит към Германското министерство на отбраната) правят проучвания за качеството на ципап апаратите и се очаква стандартизация при уредите за терапия на обструктивна сънна апнея.
Резултатите от горе-посочените изпитания са готови и апаратите на FLO Medizintechnik GmbH –FLOxPAP са безспорно най-качествените ципап апарати на световният пазар.
Резултатите може да видите на снимка №1

Автоматични ципап апарати с възможност за запис на терапията са:
FLOxPAP - FLO Medizintechnik
System One REMstar Auto -Respironics
S9 AutoSet -Resmed
SleepCube/IntelliPAP AutoAdjust - DeVilbiss
System One REMstar Pro -Respironics

3. БиЛевал(BPAP), е апарат с двойно ниво на налягането - високо за вдишване и ниско при издишване, като единствено при тези модели съществуват разновидности - модел БиЛевал(BiLevel)– S (Spontaneous) и най-високото ниво BPAP S/T (Spontaneous -Timed) , който диша наместо вас.

4.Апарати с организация на работа съчетаваща изброените по-горе.

В ценови клас в България ципап уредите се делят на няколко категории:
1.Уреди които се предлагат на много високи цени според качеството което предлагат, като например някои модели на Respironics, Fisher & Paykel ,Apex,PIM,EVO,CareFusion ,BMC,Breas.
2.Уреди на много високи цени но изключително качествени които заслужават и напълно възвръщат направената инвестиция – FLOxPAP - FLO Medizintechnik/всички модели –това е и единственият водещ производител продуктите на който в Българя са по-евтини отколкото в Западна Европа/, Resmed/автоматични и ВРАР/, Weinmann/ ВРАР/.
3.Уредите на всички Китайски производители / APEX,PIM,EVO,CareFusion, BMC и други/се предлагат на цени еднакви с “DeVilbiss Healthcare” но взимайки в предвид лошото качество,липсата на представителстваа, офиси и складове в Европа ,тоталната липса на сервиз,обслужване,невъзможността за доставка на резервни части и консумативи то закупуването на Китайски уред е голяма авантюра сигурна загуба на пари и нерви .

Как да изберем най-подходящият ципап апарат:
При закупуването на ципап(CPAP) апарат трябва да се направи внимателно проучване на пазара за да може не само да се придобие добър апарат с всички необходими помощни функции но и да сме сигурни,че уреда има надежден сервиз с доставка на всички необходими части,консумативи и аксесоари не само през време на гаранцията а и след това.
На Българският пазар може да се намерят уреди на различни производители но как да изберем кой точно апарат е най-подходящ?
Първото и основно правило е да се консултирате с лекуващият лекар от какъв тип апарат имате нужда -разбира се това е валидно само в случай че лекаря не е и вносител(търговец) на ципап апарати или той(лекаря) да получава комисионна от вносителя,в този случай вие винаги ще похарчите няколко хиляди за ннепотребен уред.
Второ но не по значение правило е да се спрем на доказал качеството на своята продукция производител ,вие можете да намерите имената на производителите чиито уреди заслужават внимание по-горе в текста ,разгледайте внимателно и сравнете техническите характеристики от тук:
viewtopic.php?f=16&t=46&p=56#p56
Независимо че сте избрали уред на утвърден производител то между тях и различните модели също има разлики така че трябва да направите сравнение и между техните продукти като при покупка на ципап апарат задължително да зададете въпроси на търговеца касаещи качеството на предложеният модел.
Никога не купувайте уред от първият търговец който сте посетили наберете информация за цените и техническите параметри на предложените модели,сравнете техническата информация на търговеца с интернет.
Тъй като вие ще прекарвате цялото време в леглото с ципап уреда е хубаво да изберете не само надежден и ефективен уред но и този който ви осигурява и необходимият комфорт с всички допълнителни екстри които днес съществуват при последните генерации ципап апарати.
Какви функции и технически параметри трябва да притежава вашият нов апарат:
1.Уреда трябва да е актуален нов модел,често на Българският пазар се предлагат модели които вече не се произвеждат .
2.Тъй като се намира непосредствено до леглото ципап апрата трябва да е достатъчно тих, с ниво на шум по-малко от 26 dB, по-високо ниво на шум е неприемливо,най-тихият ципап апарат към момента е с ниво на шум от само19,48db.
3.Уреда задължително трябва да притежава система за облечено издишване с възможност за регулиране .
4.Възможност за пълен запис на терапията е изключително важно условие а най-добрият вариант е да можете сами и без нужда на специализиран софтуер да контролирате Вашата терапия -това ви осигурява както гаранцията за правилно провеждана терапия така и ви спестява средства тъй като вече по-рядко че се налага да посещавате лекаря за контролен преглед.
5.Ramp функция - възможност за отложен/забавен/ старт с възможности лесно да я рестартирате .
6.Автоматично регулиране на надморската височина - уредите с ръчна настройка са хвърляне на пари в кофата за боклук.
7.Автоматичен старт/пускане/ и стоп/спиране/ на апарата което е важно при евентуално спиране на ел. захранването през нощта.
8.Топъл овлажнител с по-големи възможности за настройки,някои уреди притежават само 2-3 степени или въобще липсва тази възможност.
9.Възможност за превключване между повече от един режим при автоматичните и БиЛевал уреди.
10.Функционален дизайн
11.Лесна и облекчена работа с уреда от страна на пациент.
12.Добра филтрираща система

Много полезно е и възможността уреда да притежава възможност за работа на 12/24V. в автомобил,каравана или на яхта.
12.Уреда задължително трябва да притежава всички маркировки и стандарти .
Търговски трикове и опции които не са ви нужни:
1.Вградено радио
2.Вграден часовник
3.Вграден будилник
4.(спорно място -дали тук или в горният списък :?: )Нагревател за въздушната тръба-това е спорна екстра за нашите географски ширини тя е полезна само ако спите в много студено помещение .
Прекрасно място където можете да сравните продуктите на водещите производители както и да проверите актуалните ципап модели на различните производители е CPAP.com на адрес:
http://www.cpap.com
Ако в сайта на http://www.cpap.com срещу някой модел апарат който ви предлагат в България е написано -no longer available или reference only или discontinue продукта е стар модел.
За съжаление както и при всички други продукти и тук има търговци измамници които рекламират некачествени продукти със съмнителни качества като водещи световни производители.
Продукти които се предлагат в България но не отговарят на глобалните стандарти за ефективност,качество,надеждност, безопасност и трябва да се избягват .:
От къде да закупим ципап апарат:
Закупувайки ципап апарата директно от лекар или лаборатория по съня то вие винаги плащате неоправдано най-високата цена много е вероятно да платите за уред от по-висок клас и винаги сте лишени от възможността за второ независимо мнение,поради факта че лекарят най-често е и вносител (търговец) на даденият производител .
Лекаря търговец / комисионер/ разчита единствено на външен сервиз за ремонт,сервиз който поддържа кафе машини ,телевизори ,друга електроника и между другото ремонтира ципап апарати ,подобен „сервиз“ не разполага с необходимата апаратура за диагностика- контрол на ципап апарати и трудно може да сте сигурни в качеството на извършеното обслужване.
За най-голямо съжаление някои лекари в България приемат пациентите като банкомати или спестовни касички и в нарушение на всякаква етика и добрата лекарска практика отказват обслужване на болни ако те не са закупили апарати от тях или посочени от тях конкретни фирми от които те получават комисионни.
Проверените от пациенти лекарски практики където да се изследване може да видите тук:
viewtopic.php?f=10&t=12
Също имайте в предвид че за да са сигурни че ще ви приберат парите някои лекари предлагат уредите не само на един производител като ви предоставят измамната представа за избор.
Гаранцията която уредите трябва да притежават според Европейското законодателство е 2 години като най-добрите уреди притежават 5 години ,гаранция от 1 година е не само неприемлива но и незаконна .
Най-доброто място от където може да се закупи ципап апарат е от производител или неговият упълномощен представител за България ,идеалното решение е ако можете да намерите водещ производител с по-голямо присъствие на Българският пазар/повече от един търговец/ което освен по-добри цени ще ви предостави и възможността в случай,че не сте доволни от обслужването на едната фирма да се обърнете към друга.
Производителя или представителя му винаги поддържа наличност от актуални модели и в случай на възникнал проблем предоставя без заплащане оборотен апарат за времето през което вашият уред е в сервиза .
Закупуването на ципап уред от дилър ви дава гаранция че вие ще притежавате поддържан уред/представителя на производителя се грижи за това/ както и свободата за консултация с лекар по ваш избор .


Прикачени файлове:
Коментар на файл: Резултати от проведените изследвания на Helmut-Schmidt- Universität der Bundeswehr Hamburg(Университет Хелмут Шмит към Германското министерство на отбраната).
На таблицата много ясно се вижда че ципап апарата на FLO Medizintechnik - FLOxPAP е уреда с най-добри показатели

FLO.pic.18.03.2012.jpg
FLO.pic.18.03.2012.jpg [ 140.83 KiB | Прегледано 33419 пъти ]
Коментар на файл: Вътрешно устройство на ципап апарат
APEX -XT.
Подобна конструкция е типична за първите ципап апарати в средата на 80'те години на 20 век.
Много добре се вижда липсата на сензори и колко елементарно е изработен апарата ,който на практика представлява един турбинен вентилатор .

IMG_0373.JPG
IMG_0373.JPG [ 98.37 KiB | Прегледано 33419 пъти ]
Коментар на файл: Вътрешно устройство на ципап апарат DeVilbiss.
Ясно се виждат организацията на въздушният поток и ламелите които предодвратяват въздушната турболенция и гарантират прецизност в работата на уреда

IMG_0376.JPG
IMG_0376.JPG [ 87.13 KiB | Прегледано 33422 пъти ]
Коментар на файл: Вътрешно устройство на ципап апарат DeVilbiss.
Ясно се виждат маркучите за прецизните сензори които гарантират стабилна работа на уреда .

IMG_0380.JPG
IMG_0380.JPG [ 43.97 KiB | Прегледано 33422 пъти ]
Коментар на файл: Вътрешно устройство на ципап апарат Respironics.
Ясно се виждат маркучите за сензорите

27-03-2012 г- 11-26-07 ч-.jpg
27-03-2012 г- 11-26-07 ч-.jpg [ 81.01 KiB | Прегледано 33422 пъти ]
Коментар на файл: Прецизност на ципап апарати при налягане 10см.H2O.
В червен цвят е маркирано налягането а в син реалната прецизност на уреда.
FLOxPAP показва най-добрите резултати

29-03-2012 г- 10-40-38 ч-.jpg
29-03-2012 г- 10-40-38 ч-.jpg [ 84.85 KiB | Прегледано 33422 пъти ]
Коментар на файл: Прецизност на ципап апарати при налягане 10см.H2O.
В червен цвят е маркирано налягането а в син реалната прецизност на уреда.
Fisher & Paykel показват най-лошият резултат.

29-03-2012 г- 10-41-32 ч-.jpg
29-03-2012 г- 10-41-32 ч-.jpg [ 90.3 KiB | Прегледано 33422 пъти ]


Последно избутване aglen от Пон Сеп 26, 2011 2:08 pm
Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 1 мнение ] 

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов